stipjes_horizontaal


Algemene Tandheelkunde.

Periodieke mondonderzoek & Gebitsreiniging
Op deze pagina kunt u verder lezen welke behandelingen wij in de praktijk doen. Bij Tandarts & Implantologie praktijk Huntum zijn wij u graag van dienst. Van de halfjaarlijkse controle tot het volledig verfraaien en saneren van uw gebit en alles wat daar te maken mee heeft. U kunt ons vertrouwen dat onze behandelingen zorgvuldig worden uitgevoerd. Voor uw gebit bent u hier aan het juiste adres. Een praktijk voor jong en oud.

Voor een gezonde mond is het advies om minstens elk halfjaar een bezoekt te brengen aan de tandarts. Tijdens dit bezoek kijken wij naar de gezondheid van de mond. Is er cariës (gaatjes) aanwezig, erosie (slijtage) of zijn er parodontale aandoeningen (tandvlees onstekingen). Hoe is de mondhygiëne, het tandvlees, het kaakbot, sluiten de vullingen goed aan en hoe groot is het risico op tandbederf en tandvleesaandoeningen? Uiteindelijk vloeit daar een advies uit en stellen we een plan op.

Is uw mondhygiëne onvoldoende of zijn er tandvleesproblemen? (Bij erge tandvleesproblemen noemen we dit parodontitis). Dan zal er een gebitsreiniging plaatsvinden waarbij uw tanden en kiezen van tandsteen, aanslag en tandplaque ontdaan worden, zodat u zelf de plaque effectief kunt wegnemen met borstel / stoker / floss / rager. Mogelijk wordt u geadvisseerd om een tandvleesbehandeling (parodontitis) te ondergaan. Wij houden ons bezig met het preventieve tandheelkunde, Dit is het voorkomen dat u gaatjes of ontstekingen krijgt in de mond. Dit doen we door waar nodig uitgebreide voorlichting, instructie en informatie te geven over uw mond conditie. Wij leggen voornamelijk de nadruk op de conditie van uw tandvlees. Immers een gezond gebits staat op een gezonde fundering!

Restauratieve tandheelkunde.

Behandelingen onder restauratieve tandheelkunde wordt verstaan dat de tanden en kiezen weer duurzaam hersteld worden van verloren gegaan tandweefsel. Het verlies van tandweefsel ( cariës/ gaatjes) ontstaan door verschillende redenen, ruwweg komt het voornamelijk door: te vaak eten/drinken enerzijds en / of onvoldoende mondhygiëne.

Vullingen
Door onvoldoende mondhygiëne of te vaak eten/drinken ontstaat er tandplaque op de tanden. Tandplaque bestaat uit schadelijke bacteriën die de buitenkant en soms ook de binnenkant van de tand of kies aantasten. Hierbij gaat er tandweefsel verloren en ontstaat er een gaatje. Het is belangrijk om gaatjes vroegtijdig te behandelen, zo blijft u verdere pijn (klachten) en behandelingen bespaard. Bij het vullen worden de aangedane stukken van de tand of kies weggehaald en wordt er een vulling in de tand gezet. Dit zal bij ons in de praktijk voornamelijk om composiet (witte vullingen) gaan. Voor grotere defecten waarbij er veel tandweefsel verloren is gegaan kunnen er kronen,inlays en bruggen worden gemaakt. In de tand of kies loopt een zenuw en een bloedvat en kan door prikkelingen van buitenaf zoals een gaatje geïrriteerd raken. Indien de irritatie gerin is dan kan deze zenuw weer gezond en rustig worden door bijvoorbeeld een vulling. Eventueel kan er na het vullen nog sprake zijn van milde ‘napijn’en gaat voorbij.
Kronen, bruggen en inlays.
Bij grote defecten kunnen kronen,bruggen en inlays essentieel zijn voor het behoud van uw gebit op lange termijn. Het zijn duurzame oplossingen voor verzwakte of afwezige tanden en kiezen. Grote verschil met een vulling is dat de kroon, brug of inlay buiten de mond door de tandtechnieker vervaardigd wordt met een nog duurzamer materiaal. De tandartsen op Tandarts & Implantologie praktijk Huntum zijn gespecialiseerd in het vervaardigen van kronen, bruggen en inlays. Deze kenmerken zich door hoog esthetische uiterlijk.

Kronen
Bij grote defecten aan een tand of kies, bij te weinig houvast voor een vulling of bij scheve of verkleurde tanden. Is het soms niet anders mogelijk dan een kroon over de tand of kies te plaatsen. Een kroon is een soort porseleinen kapje op een tand of een kies . De tand of kies wordt eerst geprepareerd door de tandarts waarna er een afdruk gemaakt. Hiermee kan de tandtechnieker de porseleinen kroon op maat maken en naar de gewenste kleur. Vervolgens wordt de kroon geplaatst door de tandarts en zo wordt het gebit weer mooi gemaakt en de functie van de tand of kies hersteld. Kronen worden ook sterk geadviseerd bij wortelkanaalbehandelde tanden of kiezen voor een lange levensduur van de tand of kies en om de hoge breukrisico te verminderen.

Bruggen
Met een brug worden er één of meer ontbrekende tanden vervangen om beter te kunnen kauwen en om te voorkomen dat andere tanden of kiezen scheef gaan staan en/of uitgroeien en het verbeteren van het uiterlijk . De uiteinden van de brug bestaan uit kronen die aanweerszijden van de ontbrekende tanden of kiezen komen. In het midden komt een porseleinen zwevende kunsttand/kies ‘dummy’, ter vervanging van uw eerder verloren tand/kies.



Inlays
Inlays zijn ingelegde vullingen die buiten de mond worden vervaardigd met duurzame materialen. Deze gaan langer mee, zijn esthetischer en sluiten beter aan dan normale composiet vullingen.

Implantologie.

Implantaten
Een implantaat is een kunstwortel die in het kaakbot geschroefd wordt. Een implantaat vervangt een natuurlijke wortel en kan dienen als een basis voor een kroon, brug of (klikgebit) prothese. De kunstmatige wortels worden voornamelijk van Titanium gemaakt, en vormt een lichaamsvriendelijk fundament. Voorwaarden zijn wel dat er een volgegroeid kaakbot aanwezig is en voldoende gezond weefsel om het implantaat in te zetten. De implantaten hebben meestal een schroefvorm en zal na verloop van tijd vastgroeien in het bot. Nadat het implantaat is vastgegroeid kan er een constructie worden gemaakt voor de verloren tanden.

Toepassingen:
- Bij het missen van één tand of kies, waarbij er een kroon op het implantaat komt.
- Bij het missen van enkele tanden of kiezen, waarbij er een brug op implantaten komen.
- Bij het missen van alle tanden en kiezen, waarbij er een klikgebit op de implantaten komen.


Esthetische/Cosmetische tandheelkunde

Niet alleen zijn wij bezig met het functieherstel van uw gebit. Wij houden ook rekening met uw wensen. Indien u graag mooiere tanden zouden willen hebben, bent u bij ons aan het goede adres. Wij houden ons ook bezig met het verfraaien van uw gebit, aangezien het gebit belangrijk is voor uw uiterlijk vinden wij dit ook belangrijk voor u.

Onze cosmetische behandelingen zijn divers: vam het vervangen van oude (zilvere) vullingen , het bleken of maskeren van verkleurde tanden, het corrigeren van vorm en stand van de tanden, het maken van facings tot aan het vervangen van missende tanden.

Facings
Met facings kunnen de tanden esthetisch mooier gemaakt worden en lichte scheefstanden gecorrigeerd worden. Dit gebeurd door laagjes op de tanden te plaatsen met porselein of met composiet. Het voordeel van facings is dat er relatief weinig hoeveelheid tandweefsel verwijderd hoeft te worden.

Bleken
Zou u graag wittere tanden willen. Misschien is het bleken dan een goede oplossing voor u om zo prachtige witte tanden te krijgen. Bleken zorgt ervoor dat de kleur van uw tanden lichter worden, eventuele kronen of vullingen worden niet lichter door een bleekbehandeling en te veel bleken is niet verstandig.



Beugel / AirAlign (Onzichtbare beugel)
Bent u niet tevreden over de stand van de tanden of moeten de tanden beter op elkaar passen. Dan is een beugel een goede behandeling. Soms is het noodzakelijk dat bij bepaalde afwijkingen er vroeg moet begonnen met een beugel.

Voor volwassenen hebben wij een perfecte oplossing: de onzichtbare beugel. Hierbij wordt er een onzichtbare beugel door ons geplaatst zodat de tanden en kiezen kunnen verplaatsen. De AirAlign beugel zijn uitneembaar en daardoor comfortabeler, de behandeling gaat snel en vrijwel pijnloos. Ook tijdens het eten heb je minder last omdat u de beugel uit moet nemen tijdens het eten. Nog een voordeel van een onzichtbare beugel is dat de beugel transparant is waardoor u geen hinder ondervindt tijdens het dagelijkse leven. Na een orthodontische behandeling krijgt u van ons een spalkje welke de tanden in stand behouden.

Wij werken nauw samen met een aantal orthodontisten waar wij u naar toe kunnen verwijzen.

Prothetiek

Protheses
Een ander oplossing als u tanden of kiezen mist is om te kiezen voor een uitneembare prothese. Er worden een aantal protheses onderscheiden, een partiele prothesen zoals een plaatprothese of een frameprothese, of een volledige prothese. De tandarts moet samen met de patiënt eerst een aantal stappen doorlopen voordat de technieker de prothese kan vervaardigen.

Plaat- en frameprothese
Een plaatprothese is een kunstof plaat om missende tanden te vervangen, deze heeft gedeeltelijke houvast aan de tanden in de mond. Een frameprothese is een gedeeltelijk metalen plaat en heeft meer houvast aan de tanden. Hierdoor zit een frameprothese goed stevig en kunt u daar goed mee kauwen.

Volledige prothese
Een volleidige prothese of kunstgebit krijgt u wanneer alle tanden en kiezen afwezig zijn. De prothese ligt los op het mondweefsel, maar kan zich door het speeksel enigsinds aan vastkleven in de mond. Dit zorgt voornamelijk voor het ondergebit problemen, waarbij de onderprothese snel los komt te zitten.

Klikgebit
Door de komst van implantologie is het mogelijk om nu protheses aan te maken op implantaten. Op de implantaten zal er een drukknop of staafje komen waardoor u de prothese hierop drukt. Hierbij wordt uw prothese een klikgebit. Dit is een ideale oplossing indien u last heeft van een loszittende prothese.



Parodontitis

Tandvleesonsteking
Paroontitis (tandvleesontsteking) is een vervelende ontsteking in de mond die een verband heeft met aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Wanneer het onstoken tandvlees niet wordt behandeld dan kan zich vergeren en zich uiten in verlies van kaakbot. Door het verlies van kaakbot gaan de tanden steeds losser zitten en als gevolg kunnen de tanden uit gaan vallen.

De ontsteking begint met het het loslaten van tandvlees van de tanden zelf. Hierdoor komt er meer ruimte tussen uw tandvlees en kaakbot (pocket) waardoor er nieuwe tandplaque en tandsteen komt maar dan dieper gelegen. Hierdoor verplaatst de ontsteking zich verder de diepte in. Het kaakbot verdwijnt steeds meer en de pockets worden groter. Kaakbot dat verloren is gegaan komt niet meer terug.

Parodontitis wordt gekenmerkt met rood, gezwollen en slap tandvlees. Het tandvlees kan gevoelig zijn of pijnlijk zijn. Het tandvlees bloedt snel zoals bij het tandenpoetsen of eten van harde dingen. Last van vieze smaak of geur in de mond. Tanden staan lossser of er komt meer ruimte tussen de tanden.

Deze klachten zijn vrijwel niet altijd aanwezig waardoor dit een gevaarlijke ontsteking is. Vaak weten de patiënten niet eens dat deze parodontitis heeft., doordat voornamelijk pijn afwezig kan zijn tot dat het te laat is. Regelmatig controle van het tandvlees is daarom erg belangrijk.

Indien u tandvleesproblemen heeft dan wordt er u geholpen door middel van het parodontitis protocol. Dit is kortgezegd een uitgebreide behandeling voor het tandvleesontsteking. Om te beginnen om de ontsteking in kaart te zetten door metingen in hoeverre de afstand is tussen kaakbot en tandvlees (pockets). Daarna volgt initiële behandeling waarbij er instructie wordt gegeven en uitgebreid diepte reiniging wordt gedaan. Als laatste komt er een evaluatie en mogelijk een vervolg plan.

Soms kan het zo zijn dat er problemen (pockets) blijven bestaan, daarbij wordt er kleine microchirurgische ingreep gedaan om de pockets te verminderen.



Endodontologie.

Wortelkanaalbehandeling
Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel een endodontitische behandeling of een zenuwkanaalbehandeling genoemd. Wanneer er door tandbederf, een lekkende vulling of eventueel een trauma de zenuw in de tand ontstoken raakt, is een wortelkanaalbehandeling geïndiceerd. In elke tand lopen zenuwvezels en bloedvaatjes. Bacteriën zorgen ervoor dat er zenuwontsteking komt en dit kan gepaard gaan met pijn. Als de tand teveel pijn doet of wanneer deze ‘gevoeligloos’is, dan moet de binnenkant van de tand of kies schoongemaakt en opgevuld worden. Als er geen wortelkanaalbehandeling plaatsvindt dan verdwijnt er kaakbot en kunnen er verdikkingen in het gezicht komen. Hier zult u hinder van ondervinden eventueel met pijn en ook kunnen de tanden en kiezen los gaan zitten.

De tand of kies wordt tijdens de start behandeling opgengemaakt (onder verdoving) en het ontstoken weefsel wordt verwijderd. Daarna wordt het kanaal gereinigd met vijltjes en desinfecterende spoelvloeistof. Na enige tijd wordt de wortelkanaal ruimte opgevuld met rubbere stiftjes en afgewerkt met een vulling. Als er een wortelkanaalbehandeling gestart is of voltooid wordt, kan er naderhand alsnog napijn optreden. Dit is goed te onderdrukken met pijnstillers.

Na een succesvolle wortelkanaalbehandeling wordt er meestal geadviseerd om een kroon over de tand te laten plaatsen zodat de tand of kies voor lange termijn veilig is gesteld.



Kindertandheelkunde.

Het is belangrijk voor uw kind om elk half jaar naar de tandarts te gaan en in principe raden wij ouders aan om hun kinderen mee te nemen als zij zelf voor de controle komen. Vanaf 2 jaar kunnen zij al meegaan en zal er in het begin op een speels manier kennis gemaakt worden met het kind. Door veel te praten en uit te leggen wordt er voorkomen dat uw kind angstig wordt. Ons nadruk bij kinderen is voornamelijk het preventie. Het voorkomen dat uw kind ontstekingen of gaatjes in de mond krijgt. Dit doen we door waar nodig met voorlichting, instructie en informatie te geven aan u en uw kind.

Ook fluorideren wij uw kinderen en krijgen de kinderen indien nodig sealents op de volwassen kiezen. In de volwassen kiezen zitten diepe fissuren en putjes, hier komt snel tandplaque in en op lange termijn voor gaatjes. Om de kans op gaatjes te verkleinen worden deze diepe en smalle fissuren en putjes afgedicht. Soms kan het bij volwassenen ook zinvol zijn om de tanden te sealen.

Bij ons in de tandartspraktijk werken er ervaren tandartsen die kinderen behandelen. Zij gaan met veel geduld om met uw kind. Mevrouw Kwehandjaja heeft ook jaren ervaring als schooltandarts in Amsterdam Zuidoost en weet precies de goede behandeling voor uw kind. Wij zetten de gezondheid uw kind voorop. Bij ons is uw kind in goede, en professionele handen.

Angst.

Veel mensen hebben angst voor de tandats en een bezoek naar de tandarts is al jaren niet geweest. Dit heeft uiteraard gevolgen voor het gebit. Er bestaan verschillende soorten angsten, maar de meeste angsten komt door pijn, eerdere ervaringen, verhalen van anderen of schaamte voor het gebit. Waar de angst ook vandaan komt, dit niet van de ene dag op de andere dag weg. Angst voor de tandarts nemen wij zeer serieus, geeft dit dan ook duidelijk aan onze tandartsen en bij inschrijving .

Wij zijn gewend om angstige patiënten te behandelen. Wij behandelen u met rust en geduld , vertellen exact wat we gaan doen en zullen proberen u zoveel mogelijk gerust te stellen. Hierdoor kan de angst in veel gevallen overwonnen worden. In overleg met u kunnen we verschillende mogelijkheden aanbieden voor pijnbestrijding. Wij proberen uw vertrouwen te winnen en u zo goed mogelijk te behandelen.